Pussel och Pusselspel

Ett pussel är en liten, oregelbundet formad bit som ska passa in i en annan bit för att bilda en helhet. Denna process kallas ”montering”, ”sammansättning” eller ”sammanfogning”. I vissa finns det inget rätt sätt att sätta ihop bitarna, utan det beror helt på hur man vill presentera slutprodukten.

 

Pussels Historia

Ordet kommer från det franska ordet puceau, som betyder ”pussellåda”. Pussellådor har funnits sedan urminnes tider, men det moderna konceptet att sätta ihop det går inte mycket längre tillbaka än till slutet av 1600-talet.

I början av 1800-talet blev schackspelet populärt i England och spreds snart över hela Europa. Schackspelarna fann sig själva konkurrera på samma bräde och började hitta på sätt att hålla reda på varje spelares drag. De uppfann idén om en ”schackmatt” och insåg att ett parti kunde avslutas med bara ett drag.

Omkring 1830 uppfann engelsmännen William Hamblin och John Hornby en metod för att göra träblock av tunna träremsor. Dessa block arrangerades i rader och kolumner och skapade ett rutmönster. Varje ruta innehöll ett antal hål som var borrade i den. Snören drogs genom dessa hål, vilket gav blocken flexibilitet och gjorde att de lätt kunde sättas ihop till större mönster. År 1838 hade namnet ”sticksåg” myntats för sådana pussel, och 1860 tillverkades de första kommersiella sticksågarna.

Pussel blev snabbt mycket populära och många tillverkare tillverkade pusseluppsättningar baserade på kända konstverk. Många människor tyckte om att lösa pussel som en avkopplande hobby, och pussel blev mycket populära under den viktorianska eran.

 

Läs om och välj bästa present till flickvän

 

Största leverantören av pussel

Ravensburger är ett av de mest framgångsrika pusselföretagen i världen. I över 100 år har företaget tillverkat sådana av hög kvalitet. Förutom den klassiska ”pussellådan” erbjuder Ravensburger numera ett brett utbud av pussel, inklusive brädspel, böcker och DVD-skivor. Ravensburgers produkter säljs över hela världen under varumärket PUSSELL.

Ravensburger-koncernen består av Ravensburger AG (huvudkontor i Ravensburg), Ravensburger Games GmbH (utgivare av pusseltidningar och pusselkataloger), Ravensburger Publishing GmbH (förlag) och Ravensburger Verlag GmbH (bokförlag).

 

Pussel för barn och vuxna

Det viktigaste med pusselspel för barn är att de är roliga. De får dig att tänka, men får dig inte att känna dig alltför stressad när du spelar. Pussel för småbarn fokuserar vanligtvis på former och färger och innehåller föremål som klossar, magneter, ringar och bollar. Dessa typer av pussel är bra eftersom de ger barnen stor frihet att utforska och experimentera med sin omgivning. En riktig och fin present för barn så som vuxna eller en present till pojkvän eller flickvän och även till mamma.

När det gäller pussel för äldre barn finns det många saker att tänka på. Du vill hitta pussel som är tillräckligt utmanande för att hålla dem engagerade, men som är tillräckligt lätta att lösa. Om du letar efter något pedagogiskt kanske du vill titta på pussel som hjälper till att utveckla färdigheter som matematik, logik, problemlösning och rumslig medvetenhet.

Du bör också undvika pussel som innebär för mycket upprepning. Detta är inte nödvändigtvis något dåligt, men det är bäst att välja pussel som erbjuder variation. En bra tumregel är att hålla sig till pussel som innehåller flera unika element.

Pussel är något som du förmodligen gör varje dag utan att du ens inser det. Men visste du att det finns pussel för nästan alla? Oavsett om du letar efter ett pussel att spela under lunchrasten eller ett som hjälper dig att slappna av efter jobbet har vi allt du behöver. Vi har sammanställt en lista över våra favoritpussel för både barn och vuxna. Och oroa dig inte, oavsett vilken ålder du har hittar du fortfarande mycket här för att hålla dig underhållen.

 

Våra favoritpussel

 

Pussel Stockholm 1000 bitar

Ett pusselspel med 1000 bitar och storlek 50 x 70 cm

 

stockholm pussel

 

Köp Stockholm Pussel

 

Vinpussel Italien

Ett sortiment av vinpussel över olika länder och städer.

 

vinpussel

 

Köp vinpussel

 

Pussel Karta

En världskarta i form av ett pussel.

 

pussel karta

 

Köp pussel karta

 

Sverigepussel

Ett pussel över Sverige med bilder på djur.

 

sverigepussel

 

Köp Sverigepussel

 

Flaggpussel

Alla världens flaggor i ett pussel.

 

flaggpussel

 

Köp Flaggpussel

 

Pussel Sveriges Landskap

Sverigepussel i 260 bitar som visar Sveriges geografi.

 

Pussel Sveriges Landskap

 

Köp Pussel Sveriges Landskap

 

Pussel Världskarta

Världkartan i 1000 pusselbitar för hela familjen.

 

pussel världskarta

 

Köp Pussel Världskarta

 

Kartbutiken har det finaste sortimentet av pussel i Sverige av alla typer och för alla åldrar!

 

Se Kartbutikens Pussel utbut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *